Žuljana i Pelješac

Žuljana
Poluotok Pelješac

Žuljana je vrlo lijepo malo selo, koje se nalazi na jugo-zapadnoj obali poluotoka Pelješca, oko 80 kilometara od grada Dubrovnika, s pogledom na otok Mljet i Mljetski kanal. Žuljana je malo ribarsko naselje (oko 200 stanovnika tijekom cijele godine), koje također ima vrlo dugu tradiciju klasičnog i ronilačkog turizma koji se brzo razvija i raste iz godine u godinu. Vinogradarstvo je također vrlo važno za ovo selo, jer se nalazi na jednom od najboljih vinskih regija u Hrvatskoj, samo nekoliko kilometara od poznatog vinogorja Dingač .

shadow

Žuljana

Za one koji dolaze u Žuljanu prvi put, a pogotovo ako dolaze morem brodom, će biti zapanjen prirodnim različitostima, prekrasnim krajolikom visećih stijena i bujne borove šume što se protežu duž morske obale s nevjerojatnim šljunčanim plažama, podvodnim blagom i prijateljski nastrojenim i susretljivim mještanima koji su glavni razlozi zašto Žuljana privlači sve više i više posjetitelja iz cijelog svijeta svake godine. Nema hotela u Žuljani, a posjetitelji su smješteni u dvama kampovima i brojnim privatnim apartmanima. Posjetitelji mogu pronaći sve što im je potrebno u Žuljani, jer postoje dvije trgovine, turistički ured i pošta, mjenjačnica i caffe bar. Također, mnogi od lokalnih ljudi prodaju svoje prirodno uzgojeno voće i povrće, koje se može nabavili izravno od njih, uključujući i svježu ribe od lokalnih ribara.

Mi smo istražili cijelu hrvatsku obalu, a lako možemo reći da su plaže u Žuljani su među najljepšima, osobito u južnoj Dalmaciji. Glavna plaža nalazi se u naselju luke – pješčana je to plaža, sa vrlo čistim pijeskom. Ulaz u more je prilično plitak što je pogodno za malu djecu, ali prekrasne šljunčane plaže koje se nalaze u okolici sela, također su pogodne za djecu, zahvaljujući plitkom ulazom i sitnim prirodnim šljunkom.

More je kristalno čisto zahvaljujući jakim morskim strujama koje miluju ove divlje, ali ujedno i vrlo ugodne i pitome obale – to čini more oko Žuljane idealna za istraživanje podmorja, ronjenje sa bocama i podvodni ribolov. Okolica su idealne za hodanje, planinarenje i biciklizam. Izleti se organiziraju svakodnevno na otok Mljetu, Nacionalni park Mljet i benediktinski samostan, otok Korčulu i Orebić. Također preporučujemo da posjetite obližnji grad Ston, s impresivnim kamenim zidinama, starim solanama i poznatom kuhinjom temeljenom na školjkama prirodno uzgojenim u Stonskom zaljevu. S ponosom vas pozivamo da posjetite Žuljanu, i to iskustvo, ako ste tip putnika koji traži neiskvarenu prirodu, mir, kvalitetnu gastronomiju i harmoniju sigurni smo da ćete uživati ​​u njoj.

Fotogalerija

Poluotok Pelješac

Pelješac je najduži dalmatinski poluotok, vrlo razveden, najvećim dijelom šumovit, s obalom punom plaža, grebena, uvala i fjordova. Pelješac je bio naseljen u pradavnim vremenima Ilirima, Grcima, Rimljanima i od 7. st. Slavenima, Hrvatima. Stari povjesničari ga spominju kao Rathaneus Kersones, Rt risova. Sa stoljetnom pomorskom tradicijom Pelješac je poluotok pomoraca i kapetana, poznatih po svojoj vještini i neustrašivosti na morskoj pučini. Od davnine je poznat i po svojim vinogradima, pa su njegova sortna vina “Dingač” i “Postup” danas poznata u čitavom svijetu.

Pelješac, HrvatskaSa svojim slikovitim mjestima s jedne i s druge strane obale u zelenilu maslina, borova i makije predstavljaju poseban doživljaj. Preko čitavog poluotoka vodi asfaltna cesta koja povezuje sva naselja. Jedan krak ceste odvaja se prema Trpnju, odakle vozi svakodnevno nekoliko puta trajekt prema Pločama i obratno. Drugi krak dolazi do Orebića i trajekt pozvezuje Pelješac s otokom Korčulom.